Ambuteiaje - este un termen uitat pentru multe orase mari din lume. Autoritatile de acolo au gasit solutii eficiente. In timp ce unii primari au impus o limita de viteza de pana la 30 de kilometri pe ora, pentru a descuraja folosirea masinilor personale, altii au impus o taxa de acces in centrul orasului. Astfel, multi oameni aleg sa circule cu transportul public sau cu bicicleta, degajand in acest mod circulatia. 

Publicat:15.10.2023, 20:06

Suntem in Viena, capitala Austriei, oras cu aproape doua milioane de locuitori. De ambuteiaje nici vorba. Totul datorita faptului ca la intrarea in oras au fost construite parcari, iar cei care isi lasa masinile acolo achita un pret mult mai mic fata de soferii care isi parcheaza vehiculele in centrul capitalei.

Multi locuitori aleg sa circule prin oras cu troleibuzul, autobuzul, cu tramvaiul sau cu metro, transportul in comun fiind bine dezvoltat, curat si nu intarzie.

Ilie BRICICARU, EXPERT INTERNATIONAL IN SIGURANTA INFRASTRUCTURILOR PENTRU TRANSPORT:  „Eu am fost recent la Viena, centrul orasului, unde sunt toate muzeele, tot ce poti vedea in Viena. Eu nu am vazut masini parcate, dar au un transport public exceptional. Cu cat e mai bun sistemul de transport public cu atat orasul este mai ok din punctul de vedere a problemei pe care o abordati dumneavoastra.“

Pentru a scapa de ambuteiaje, autoritatile din multe orase europene au redus viteza de deplasare pe strazi. De exemplu, in centrul  Parisului soferii nu pot circula cu mai mult de 30 de kilometri pe ora.

In paralel, Parisul, dar si alte orase europene mari au inceput, treptat, sa interzica masinile diesel. Potrivit expertilor din Romania, aceasta restrictie imbunatateste calitatea aerului si, totodata, reduce ambuteiajele.

Mihai STOICA, DIRECTOR EXECUTIV AL ASOCIATIEI 2CELSIUS:  „Dar ca Parisul sunt si alte orase, Bruxelles, de exemplu, au inceput de ceva timp cu niste politici de mobilitate urbana, integrand zona de emisii reduse. Au facut un calendar de eliminare a masinilor, diferentiat intre masinile diesel si masinile pe benzina, pentru ca cele diesel polueaza mai mult. Si treptat le elimina din oras.”

Diana AMBROS, REPORTER PRO TV:  „Iar in capitala Marii Britanii au fost introduse taxe de intrare in sectoarele din centrul Londrei, cu scopul de a reduce traficul. Zilnic soferii sunt nevoiti sa achite o taxa de 12 lire sterline, echivalentul a cira 300 de lei, amenda pentru nerespectarea acestei restrictii fiind de aproape 10 ori mai mare.”

La Copenhaga, de exemplu, se promoveaza intens transportul in comun si cel alternativ. Pentru biciclete si trotine se creeaza benzi speciale si parcari. Totodata, mai multe artere din capitala Danemarcei au fost transformate in zone pietonale, masinile fiind interzise.

Iar in Tallinn, capitala Estoniei, transportul public este gratuit pentru a motiva oamenii sa renunte la masinile personale.

Asadar, solutiile bine gandite si implementate de autoritati asigura un trafic confortabil pentru locuitori.

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC:  „Mergeti in Los Angeles, unde zilnic sunt 11 milioane de masini, nu veti vedea ambuteiaje, nu veti vedea masini, pe strada centrala a orasului, masini parcate.”

Care din aceste solutii sunt potrivite pentru capitala Moldovei?

„Solutiile sunt binecunoscute.”

Expertii de la noi vin cu recomandari. Le aflati in urmatorul reportaj.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.